top of page

ULM - Romania 17.09.2015

 

1286km. Asta este distanta care desparte orasul Ulm din Germania de satul Ulm din Romania. O banala curiozitate si o cautare pe Google Maps m-au facut sa descopar ca la 70de km de orasul natal (Brad) se afla un sat care poarta acelasi nume cu orasul in care traiesc de 8 ani - ULM. Exista o serie de alte localitati in Romania al caror nume e un derivat al cuvantului ULM (Ulmi, Ulmeni..), dar ULM in Romania e unul singur. Descoperirea fiind facuta, e de la sine inteles ca la prima vizita prin locurile natale, am facut o vizita in Ulmul romanesc. Pana la Castelul de la Hunedoara drumul mi-e cunoscut, insa ultimii 15km ma poarta printr-un tinut total necunoscut. Dupa castel las in urma localitatile Bos si Gros, pentru a ajunge la indicatorul care arata: ULM 2,3km. Daca drumul pana aici a fost acceptabil, chiar surprinzator de bun pe alocuri, ultimii 2,3km trebuie facuti pe un drum forestier pe unde nici macar transportul in comun nu circula. In ciuda ingrijorarii, aceasta ultima posrtiune a putut fi strabatuta fara probleme si fara a fi nevoie de o masina de teren.

 

 

Va puteti da seama ca nu puteam trece neobservati asa ca nu trece mult si intram in vorba cu localnici. Asa aflam de la o femeie care mergea sa ia apa de la fantana ca mai exista in ULM 13 familii. Inainte de revolutie, zona era un mare centru industrial (combinatul siderurgic de la Hunedoara) si oamenii aveau un trai bun. Dupa 1990, activitatea combinatului a fost restructurata continuu, foarte multi oameni ajungand sa isi piarda locul de munca. Nici localnicii din ULM nu au fost scutiti de aceste probleme, cei mai multi indreptandu-si pasii spre zone mai prietenoase din punct de vedere economic. In prezent principalele activitati sunt agricultura si cresterea animalelor.

O, de-ar putea prinde grai casele, ulitele, pietrele, gardurile!! Cate istorisiri am mai auzi!!! Am petrece zile si nopti ascultandu-le cu gura cascata.

Pe una din ulite ma intalnesc cu nea Traian. Are 94 de ani. A fost pe front pana la sfarsitul razboiului si a venit pe jos din Cehoslovacia. Erau si trenuri, dar cu ele "transportau Rusii prada de razboi din Germania". Acum de-abia il mai tin picioarele si fara cadru nu se mai poate deplasa.

Apare si fiul lui nea Traian. Are 73 de ani. A fost si el martor la multe. Imi povesteste cum carau piatra pentru case: ce drumuri!!? ce transport!!? Cu caruta. Doar la constructia a trei case din sat nu a fost martor. Acum are probleme cu inima si mai nou nu mai gaseste unul din medicamente, de accea trebuie sa mearga la Hunedoara sa ii prescrie medicul altul.

Viata merge mai departe pentru locuitorii din ULM. Nu pot insa sa nu ma intreb cate familii vor mai fi in Ulm peste un an? Sau e oare ULM sortit disparitiei?

bottom of page