top of page

05.01.2018

 

Familia Simon este din satul Risculita, o localitate aflata la 15 kilometri de Brad. Mama, tatal si cei trei copii locuiesc intr-o camera dintr-un fost magazin satesc. Camera le-a fost pusa la dispozitie ca locuinta sociala de autoritatile din Baia de Cris.

Pana in urma cu cateva luni, tatal lucra ca muncitor la o fabrica din orasul Brad. Venitul mic si insuficient l-a facut sa-si incerce norocul in strainatate. De doua ori a incercat: o data a fost pacalit si nu s-a ales cu nimic, a doua oara a trebuit sa renunte pentru ca ceea ce ii ramanea sa traiasca si sa trimita familiei era pur si simplu insuficient. Intors acasa s-a trezit practic somer, in cautare disperata dupa un loc de munca.

Intr-o camera vecina, isi mai tin cateva lucruri si pun hainele la uscat

Starea cladirii este deplorabila. Intr-o alta incapere vecina, parte din pereti si tavan s-au prabusit pur si simplu. Totul s-a intamplat intr-o noapte, in timp ce dormeau, povesteste tatal. Practic pericolul e destul de mare ca inclusiv incaperea unde locuiesc sa se prabuseasca.  

Cu o parte din banii stransi in urma actiunii de strangere de fonduri, am reusit sa luam un aragaz cu trei ochiuri (fara cuptor), astfel incat gatitul sa nu mai fie conditionat de focul din soba. Am incarcat butelia pe care o aveau, dar statea nefolosita de cand vechiul aragaz s-a stricat, am cumparat alimente, produse de igiena si alte produse necesare in gospodarie.

Deasemena, o parte din lucrurile daruite cu multa caldura de colegi de servici, au fost daruite copiilor.  

Cu ceva timp in urma, au reusit sa cumpere la un pret simbolic o bucata de pamant de la o persoana pe care tatal a ajutat-o la diferite munci.
Pe aceasta bucata a ridicat cu propriile maini o casuta. Materiale a folosit ce a gasit sau primit. Constructia e insa departe 
de a putea fi locuita, iar pe langa asta mai sunt si probleme destul de mari cu actele si cu accesul. 
Terenul nu a fost intabulat pe numele lor din lipsa fondurilor necesare pentru actele notariale. Impreuna cu Mihai Molnar, un prieten originar tot din Brad, dar stabilit in Frankfurt, am reusit vara trecuta sa trimitem suma de bani necesara pentru efectuarea masuratorilor. De organizare se ocupa Raul Matei, un alt prieten, care e stabilit in Brad. Procedura e insa greoaie, nefiind ina incheiata.
Legat de accesul la teren / casa, momentan se poarta discutii cu vecinii si cu autoritatile, pentru a se gasi o solutie.

Si ca sa inchei intr-o nota optimista, capul familiei a gasit un loc de munca, unde a si inceput sa lucreze din data de 10.01.2018.

Sper ca vestile bune sa continue sa apara si situatia grea a familiei sa se amelioreze cat mai curand.

bottom of page