top of page

Tanti Salvina are 90 de ani. Locuieste singura in Brad, pe dealul sanatorului intr-o casa veche. Inca din copilarie laba piciorului drept i-a fost taiata de tren, dar vazand-o cum se misca, cu greu ai putea ghici asta.  Este cea mai mica dintre frati si singura inca in viata. Glumeste si zice ca a ramas mostenitoare. Nu are copii,iar sotul i-a murit in urma cu 15 ani. In prezent este ajutata de o familie din vecini.

Casa are un hol mic pe care tanti Salvina il foloseste ca baie si o camera de vreo 5-6 metri patrati pe post de dormitor.

Am vizitat-o prima data pe tanti Salvina dupa lasarea intunericului. Becul din camera nu mergea si statea mai mult pe intuneric. Practic dupa lasarea intunericului, tanti Salvina nu prea mai are ce face caci nu are nici televizor, nici radio si din cate povesteste nu a facut scoala, deci nu stie sa citeasca.

A doua oara am ajuns pe lumina. Ma si gandeam ca poate nu e acasa fiindca zicea ca pe zi mai pleaca in vecini. Totusi deja era acasa si facuse focul. Nu si-a amintit in primul moment de mine. I-am dus o patura pentru ca asta avea nevoie. Pe langa asta i-am cumparat un radio cu baterii. Am cautat Radio Romania Actualitati pentru ca aici poate asculta tot felul de emisiuni. Am prins postul chiar cand canta "O brad frumos". Am cantat putin impreuna, iar in timp ce cantam, o lacrima i s-a scurs pe obraz. A fost un moment emotionant. I-am mai dus si niste fructe si un fular.

Dupa aia am zis sa ma uit sa vad daca nu cumva era ars becul din camera. Si surpriza: cum l-am miscat, s-a aprins. Cine stie de cand satea pe intuneric si totul a fost doar e chestiune de contact!!

La plecare ne-a condus pana la iesirea din curte. Cum era putina zapada mi-era si teama sa nu alunece. Dar apoi mi-am dat seama ca iesea in fiecare zi, deci cunostea calea. La vara trebuie sa o vizitez sa schimb bateriile la radio. 

bottom of page